![](/media/lib/66/oliwy-f7775ae54be0222b420694c3b5253fff.jpg)
Oliwa zmienia ekspresję genów
1 lipca 2010, 11:56Polifenole oliwy z pierwszego tłoczenia modyfikują ekspresję genów związanych z miażdżycą tętnic. To wyjaśnia, w jaki sposób dieta śródziemnomorska obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (FASEB Journal).
![](/media/lib/71/bhatiamick08-85ce68f4585ce03f12acfe8d750dd886.jpg)
Krew ze skóry
8 listopada 2010, 13:22Uczeni z kanadyjskiego McMaster University odkryli sposób na bezpośrednią zamianę komórek skóry dorosłego człowieka w komórki krwi. Oznacza to, że osoby, które z powodu schorzeń czy zabiegów chirurgicznych będą potrzebowały transfuzji, mogą w przyszłości otrzymać krew z własnego ciała.
![](/media/lib/82/awokado-02c79ec1da08a385cbc9912ec657f476.jpg)
Razem działają lepiej niż eliminowanie tłuszczów nasyconych
26 sierpnia 2011, 11:17Osoby z za wysokim poziomem złego cholesterolu LDL powinny się raczej zwrócić ku pokarmom obniżającym poziom cholesterolu, np. awokado, orzechom i soi, niż decydować się na przejście na dietę zawierającą niewielkie ilości tłuszczów nasyconych. Naukowcy dowiedli, że w pół roku dzięki łącznemu oddziaływaniu tych pierwszych można osiągnąć o wiele lepsze rezultaty.
![](/media/lib/108/n-cmentarz-9ee9f73364970252eea1e2b5eb4699d1.jpg)
Niebezpieczne urodziny
13 czerwca 2012, 12:50Badania dotyczące zgonów ponad 2 milionów osób na przestrzeni 40 lat wykazały, że najwięcej osób umiera... w dniu swoich urodzin. Prawdopodobieństwo zakończenia wówczas życia jest aż o 14% wyższe niż w jakimkolwiek innym dniu roku.
![](/media/lib/144/n-szampan-220272e76e9e6ab6d1d27c249771650f.jpg)
Szampan na zdrowie
9 maja 2013, 10:43Spożywanie od jednej do trzech lampek szampana tygodniowo chroni przed związaną ze starzeniem się utratą pamięci oraz spowalnia rozwój wielu chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. demencja. Naukowcy z University of Reading dowiedli, że obecne w szampanie związki fenolu poprawiają pamięć przestrzenną
![](/media/lib/99/n-wazenie-2439353a5e8a55f789954b7342867081.jpg)
Niedowaga podwyższa ryzyko zgonu bardziej niż otyłość
28 marca 2014, 17:37W przypadku osób z niedowagą ryzyko zgonu jest tak samo podwyższone jak u ludzi otyłych. Dotyczy to zarówno dorosłych, jak i płodów. Związek utrzymuje się nawet wtedy, gdy weźmie się poprawkę na potencjalnie istotne czynniki, takie jak palenie czy picie alkoholu, a także wykluczy pacjentów z chorobami terminalnymi.
![](/media/lib/182/n-orzeszki-ziemne-4d6c4837e526c4de3edd8c7f0765981e.jpg)
Orzechy ziemne dobre dla tętnic
31 marca 2015, 12:23Orzechy ziemne uwzględnione w wysokotłuszczowym menu poprawiają poposiłkowy profil trójglicerydów i pomagają zachować prawidłową funkcję śródbłonka. To istotne, bo zazwyczaj po jedzeniu obfitującym w tłuszcz funkcja naczyń ulega upośledzeniu do czasu zniknięcia tłuszczu z krwiobiegu.
![](/media/lib/88/n-prezydenci-be7b78141b57b44ba87dbd3dfa677e35.jpg)
Krótsze życie lidera
16 grudnia 2015, 10:42Osoby, które chcą ubiegać się o najważniejsze stanowisko w państwie, powinny dobrze to przemyśleć. W British Medical Journal ukazał się artykuł, z której dowiadujemy się, że zwycięzcy wyborów na przywódcę kraju żyją średnio o 2,7 roku krócej niż ci, którzy rywalizację z nimi przegrali.
![](/media/lib/259/n-kroplowka-154168215042fb1d3cf7d49a15c205d5.jpg)
Czasowanie chemioterapii wpływa na stan zapalny w organizmie
26 stycznia 2017, 06:49Nowe badanie na myszach sugeruje, że pora dnia, o której są podawane chemioterapeutyki, wpływa na nasilenie stanu zapalnego w organizmie.
![](/media/lib/295/n-oksytocyna-9147cdfe0a666208d4a873dd769c9fca.jpg)
Powstała syntetyczna oksytocyna z mniejszym ryzykiem skutków ubocznych
13 grudnia 2017, 06:29Naukowcy z Uniwersytetu Queensland stworzyli syntetyczną postać oksytocyny z, jak to określają, mniejszym prawdopodobieństwem skutków ubocznych.